Publicat pe Lasă un comentariu

Îmbrăcăminte Vintage sau Retro?

Vintage street-look

Vintage sau Retro? Care este diferența? 

Vintage style

Învață diferențele dintre vintage și retro, citește o scurtă istorie a stilurilor și provenienței, asortări , designeri celebri, tendință în fashion și interesul actual pentru moda hainelor vintage si retro.

Iubitorii de modă și stil adoră modelul vintage! Cât de bine te simți atunci când găsești articolul vestimentar perfect pentru tine și știi că nimeni nu mai are ceva asemănător?! Găsirea unei piese unice, din vremurile de demult, aduce cu sine și o poveste emoțională: cui a aparținut? Cum o purta? Ce stil de viață avea? Sau pur și simplu un stil inconfudabil, pe care nu îl mai găsești acum.

Cand a aparut stilul vintage?

Vintage, ca stil vestimentar, a apărut în anii ’90, secolul trecut. Inițial, s-a înțeles că acest stil era reprezentat de lucrurile mai vechi de 20-30 de ani, care erau bine păstrate. Oamenii pasionați de epocă apelează constant la istoria modei secolului trecut pentru a afla dacă produsul din fața lor este autentic sau doar îmbătrânit artificial. Adevărata couture a timpurilor trecute sunt lucrurile rămase în urmă. Acestea sunt, de regulă, adevărate opere de artă.

În ultimul timp, moda vintage  a început să prindă glas răsunător în această industrie fashion, dar termenul poate fi regasit si in alte domenii: design interior, bijuterii, mobilă, decorațiuni etc. 

Vintage denumește ceva special: adică acea piesă a trecut testul timpului și a rămas relevantă din anumite motive: stil etern, calitate, semnificație istorică și/sau culturală, origini. Acest cuvânt a fost folosit pentru prima dată în secolul XV-lea și provine din termenul francez ‘’vendage’’, care înseamnă recoltă de vin. Vintage este adânc înrădăcinat în lumea modei. Prin analogie cu îmbătânirea vinurilor de înaltă calitate, caracterizează stilul original, unic. Dar în timp, semnificația acestui cuvânt s-a extins, devenind uzual. În prezent, mulți comercianți îl folosesc pentru descrierea hainelor mai vechi de 30 de ani. Aplicat în termenii modei, vintage descrie articolul vestimentar cu o vechime între ~30 și 100 de ani.

Vintage street-look

Este imposibil să fii în stil vintage doar cu haine. Aici, atât coafura, cât și machiajul sunt importante, precum și completări la costum. Vintage este un tribut adus modei trecute. Cu toate acestea, este foarte dificil să alegeți lucruri specifice, deoarece vintage este foarte abstract. Aceasta include lucruri din anii diferiți, precum și cele care sunt în prezent în vârful popularității. Totuși, numitorul comun este tocmai vechimea propriu-zisă a obiectului sau articolului vestimentar.

Rochiile vintage sunt purtate de cei care se remarcă prin gustul sofisticat și carisma lor. Atunci când le produceau, designerii acordau mare atenție detaliilor, reflectând tendințele modei din vremea lor.

Indiferent de etapa în care ne aflăm din acest punct de vedere, întotdeauna vom ajunge la un punct în care va avea loc o reîntoarcere la tendinţe trecute, o reinventare a lor, o reinterpretare a modei altor epoci. Începând cu anii ’90, companiile de top din industria fashion și-au consolidat activitatea și în domeniul stilului vintage, creând astfel haine retro. Vorbim aici despre Coco Chanel, Glorgio Armani, Christian Dior, Pierre Cardin, Yves Saint Laurent etc.  

Care este diferenta dintre hainele vintage si antichități?

Hainele care sunt produse între 1920 și 1970 sunt considerate vintage, iar produsele mai vechi de 1920 sunt considerate ‘’antichități’’

Vintage photoshoot/ France

Diferența dintre VINTAGE și RETRO

O întrebare pertinentă, care produce multă confuzie, este: care este diferenta dintre vintage si retro? Răspunsul este unul cât se poate de simplu, dacă îl știi.

Tot ce este mai vechi de ~30 de ani este considerat vintage, cu condiția ca acel lucru să fie originalul, nu o copie – copiile sunt numite ‘retro’. Așadar, poate că cea mai concisă explicație este faptul că ‘vintage’ se referă la originalul creat în trecut (dar mai vechi de 30 ani), iar ‘retro’ se refera la replica unui anumit stil din trecut.

Stilul retro este acela care te întoarce în timp, sau acela care reproduce stilul unei anumite epoci. Prin urmare hainele produse in ultimii ani, care nu imita un stil din trecut, le putem considera haine moderne sau contemporane.

Când auzim cuvântul “retro” automat ne gândim la ceva care marchează o întoarcere în trecut reluând sau imitând un stil mai vechi. Stilul retro în vestimentaţie se referă la moda din anii ’50 pana in ’80 şi constă în purtarea de haine utilizate în mod obişnuit în acea perioadă. Câteva dintre trăsăturile definitorii ale acestui stil sunt culorile alb-negru şi diferite nuanţe de maro şi bleumarin şi materiale precum bumbacul, catifeaua, lâna sau mătasea. Şi accesoriile ocupă un rol important, stilul retro poate fi completat de genţi din piele, pălării sau eşarfe.

Deoarece suntem în secolul 21, anii ’90 pot fi deja considerați ‘retro’.

De asemenea, interesul nostru pentru hainele vintage și hainele retro a crescut odată cu dezvoltarea culturii noastre ecologice și de conservare a mediului ambiant pentru re-folosirea, repararea și reciclarea lucrurilor vechi, în loc să le aruncam direct la gunoi!

Concluzionând cele spuse, vintage NU este un niciun caz mâna a doua. Reprezintă eleganță, unicitate, clasic. Dacă îți dorești un stil autentic, învață cum să îți creezi garderoba personalizând-o pe valorile trecutului. Adu la suprafață emoțiile de altădată și oferă încredere! Gama vintage, cât și cea retro, scot la iveală nuanțele timpului trecut.

Produsele vintage poarta respiratia erei lor!

Scrie un raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.